Regionalne śląskie ciasto

Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego - Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj. opolskie | TEL.: +48 500 367 730 | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360

Charakterystyka działalności:

Stowarzyszenie Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego zajmuje się wypiekaniem i promocją regionalnego ciasta drożdżowego. W 2011 udało im się nawet uzyskać Chronione Oznaczenie Geograficzne w Unii Europejskiej, przyznawane produktom charakterystycznym dla danego terenu i cieszącym się znaczącą renomą. Kołocz zawdzięcza swoją nazwę kształtowi, jaki niegdyś był mu nadawany - obecnie piecze się go zazwyczaj w blachach prostokątnych. Konsorcjum stara się je jak najszerzej popularyzować prezentując swoje wypieki na różnych festiwalach smaku.

Kołocz śląski z jabłkiem

Istnieje kilka wariantów owego tradycyjnego ciasta - można przygotować kołocz śląski z jabłkiem, serem lub makiem, a także w ogóle zrezygnować z nadzienia i użyć jedynie posypki oraz cukru pudru. Do przygotowania rozczynu należy użyć mąki, drożdży, mleka i cukru, a następnie dodać pozostałe składniki, takie jak np. jajka i tłuszcz. Kołocz śląski posiada bogatą tradycję, jako że w dawnych czasach przygotowywano go na specjalne okazje, czyli np. święta Bożego Narodzenia i Wielkiejnocy, a także na wesela, stypy czy komunie.

Zobacz więcej: Kołocz śląski z jabłkiem

Szczegółowe informacje:

kolocz.info

kolocz.info

kontaktkolocz.info

Godziny otwarcia:

poniedziałek:08:00-16:00
wtorek:08:00-16:00
środa:08:00-16:00
czwartek:08:00-16:00
piątek:08:00-16:00
sobota:zamknięte
niedziela:zamknięte

W tym samym dziale znajdziesz:

Jedzenie na telefon

Catering - Poznań

Ubojnia trzody chlewnej

Półtusze wieprzowe

Najlepsza pizzeria w Bielsku Białej

Avanti